European Green Activists Training (EGAT) projekt je koji organizira europska organizacija Green European Foundation u suradnji s udrugom Forum za održivi razvoj Zeleni prozor. Projekt se u Hrvatskoj održava sedmu godinu zaredom, a u projektu je do ove godine sudjelovalo više od 120 mladih srednjoškolaca, studenata i mladih profesionalaca iz svih dijelova Hrvatske. 

Cilj projekta je upoznati sudionike sa zelenim temama (klimatske promjene, bioraznolikost i zaštita okoliša, ljudska prava i demokracija, feminizam, aktivno građanstvo), zelenim politikama i politikama održivog razvoja, institucijama Europske unije te kroz razne aktivnosti i diskusije s predstavnicima međunarodnih organizacija i predstavnicima Europske unije istražiti mogućnosti aktivnog i profesionalnog uključivanja u izgradnju zelenijeg i pravednijeg društva. 

Mnogi su dosadašnji sudionici ostali aktivni u području održivog razvoja, zelenih politika, dok su neki čak dobili i priliku za stažiranje i zaposlenje u institucijama EU.

“Kao sudionica prvog izdanja projekta u 2017., definitivno bih se složila kako je EGAT jedan od najsveobuhvatnijih programa za mlade aktiviste u  Hrvatskoj, zato što sudionike upoznaje s najvažnijim znanjima i vještinama, a ujedno im daje i priliku za direktan dijalog s donosiocima odluka, dugogodišnjim aktivistima i stručnjacima iz raznih područja. Nakon sudjelovanja u programu odlučila sam se aktivirati u sklopu udruge i nastavila raditi na organizaciji ovog projekta, a iza mene je još bezbroj projekata za mlade koji se bave održivim razvojem, klimatskim promjenama i aktivnim građanstvom.“ – navodi Kaja Pavlinić, predsjednica udruge Forum za održivi razvoj Zeleni prozor.

Osim Hrvatske, u EGAT projektu sudjeluju i organizacije iz drugih članica Europske unije. Projekt se sastoji od dva nacionalna treninga na Sljemenu i jednog studijskog posjeta institucijama Europske unije u Bruxellesu, a troškovi smještaja, prehrane i prijevoza su u potpunosti pokriveni.

Prijave su otvorene do 22. rujna 2023. godine, a svi zainteresirani mogu se prijaviti preko Google obrasca ili se javiti na info@zeleniprozor.hr za više informacija .