Tijekom pet dana, 7.-11.11.2022., održani su prvi Dani otvorenih vrata Odjela za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a događanjima je ukupno prisustvovalo 500-tinjak posjetitelja.

U sklopu programa organizirana su predavanja i radionice s ciljem upoznavanja posjetitelja sa znanstvenim i nastavnim radom djelatnika Odjela za fiziku, primjenom fizike i cijelog STEM područja u različitim područjima života (primjena fizike kako u sportu, bojama, svemiru tako i primjerice u kulinarstvu). Osim nastavnika fizike, Odjel obrazuje i buduće nastavnike informatike pa su organizirana i različita predavanja i radionice iz područja programiranja, robotike, 3D printanja i sličnih područja koja su atraktivna budućim studentima.

Djelatnici Odjela za fiziku su kroz predavanja predstavili svoj znanstveno-istraživački rad, a bivši studenti putem radionica svoje vještine u obradi fotografija sa svemirskom teleskopa Hubble te vještine 3D modeliranja i korištenja 3D printera. Na gotovo svim radionicama sudjelovali su naši sadašnji studenti i time stjecali vrijedna iskustva u radu s ljudima.

U sklopu programa provodile su se i različite dodatne popratne aktivnosti koje naglašavaju prisutnost fizike u raznim područjima ljudskog djelovanja (plesni, sportski i likovni seminari), a cijeli program namijenjen je učenicima srednjih i osnovnih škola, njihovim nastavnicima, djeci predškolske dobi, studentima i građanstvu.

Svakako možemo reći da su prvi Dani otvorenih vrata Odjela za fiziku bili uspješni te da broj posjetitelja pokazuje postojanje velikog zanimanja kako za STEM područje općenito tako i za fiziku. Sve to nagovještava da će Dani otvorenih vrata Odjela za fiziku postati godišnja manifestacija te se radujemo ponovnom druženju nagodinu.