U nastavku kampanje „WE ARE NATO“ dana, 18. listopada 2022. godine., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatska gospodarska komora i Ured vijeća za nacionalnu sigurnost u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, Odjel za fiziku i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te Elektrotehnička i prometna škola Osijek, posjetili su tvornicu HEMCO d.o.o., Đakovo u Osječko-baranjskoj županiji.

Posjet je organiziran u okviru provedbe nacionalne kampanje „WE ARE NATO“. Smjer kampanje je promovirati vidljivosti NATO-a ne samo kao sigurnosne organizacije, već i kao politično-vojnog saveza sa sve većim težištem na civilnoj dimenziji i suradnji s gospodarstvom. Glavni cilj ove kampanje je povećati razumijevanje NATO-a među hrvatskom javnosti, pogotovo među ženama i mladima.

Prvotna ideja bila je povezati đake i studente, buduće elektrotehničare i inženjere s gospodarskim sektorom, industrijom, uz pomoć državne uprave. Tada se uopće nije mogla predvidjeti zainteresiranost đaka i studenata za posjet proizvodnom sektoru, no mladi su nas pozitivno iznenadili. Ovaj put u posjetu je bilo 50-ak đaka i studenata spomenute škole i fakulteta. Postavljanjem stručnih pitanja pokazali su veliku zainteresiranost za rad u spomenutoj tvornici. Prilikom posjeta tvornici, studenti i đaci dodatno su istaknuli mogućnosti proširivanja znanja i otvaranja novih vidika te pronalaska veze između studija (kemije i fizike) i posjećene tvornice. Predstavnici tvrtke su istaknuli s kakvim se sve izazovima susreću i iskazali su želju da im se pridruže u njihovom timu. Posebno su istaknuli ispitivanja na tekstilu, gdje im je dobrodošla stručna pomoć kemičara. Potreba za visoko kvalificiranim mladim stručnjacima u tvornicama svakim danom je sve veća. Ova NATO certificirana tvrtka posluje na svjetskoj razini, stoga je inicijativa povezivanja vrhunske akademske zajednice s realnim sektorom naišla na odobravanje i obostrano zadovoljstvo.