Nastavnici i studenti sveučilišnog Odjela za fiziku već dugi niz godina za svoja teorijska istraživanja koriste računala visokih performansi (engl. High Performace Computing, HPC) pri Srcu (Sveučilišni računski centar, Sveučilište u Zagrebu). Istraživanja su u početku koristila mrežu računala CRO-GRID (Hrvatska grid inicijativa) 2006. godine, koja je 2007. godine prešla u nacionalnu mrežnu infrastrukturu (CRO-NGI). Do danas je ipak najviše korišten računalni klaster Isabella nastao 2002. godine s ciljem da omogući svim zainteresiranim hrvatskim znanstvenicima pristup računalnom klasteru i rad na europskom projektu DataGrid.

Isabella je jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj i predstavlja temeljni zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata i obrazovanja. Isabella danas ima 140 TFLOPS-a i sastoji se od 135 računalnih čvorova, 3100 CPU jezgri, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100, 16 TB radne memorije i 765 TB dijeljenog datotečnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Inifiniband koja ostvaruje propusnost 56 Gbit/s. Kao zajednički resurs svih znanstvenika u Hrvatskoj Isabella omogućava korištenje značajnih računalnih resursa pri zahtjevnim obradama podataka u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata.

Istraživanja koja su proveli znanstvenici sveučilišnog Odjela za fiziku koristeći Isabellu rezultirala su u zadnjih 10 godina značajnim brojem znanstvenih članaka, pri čemu su nanomaterijali u žarištu proučavanja. Nadalje, rezultati studenata koji su se uključili u znanstvenoistraživački proces postali su dijelom njihovih diplomskih radova, a mnogi od njih nastavili su svoj znanstveni put i nakon diplome u području naprednih materijala i naprednog računanja. U međuvremenu, korištenje HPC/HTC resursa na Odjelu uvršteno je i u studijski program kroz JupyterLab servis koji omogućava pisanje i izvršavanje programa i analizu podataka u popularnim programskim jezicima poput Python, Octave, R i Julia. U izradi je i studijski program koji će koristiti i HTC Cloud, uslugu Srca zasnovanu na računarstvu u oblaku koja korisnicima omogućava stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja s visokom učinkovitošću.

Svake godine znanstvenici Odjela su u samom vrhu po iskorištenosti resursa klastera Isabella. Na primjer, 2021. godine su iskoristili preko 14% resursa klastera što ih je svrstalo na drugo mjesto iza Instituta Ruđer Bošković.

Srce je prepoznalo trud i napore svojih korisnika povodom dvadesete obljetnice korištenja klastera Isabella. Proslavi su prisustvovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici vodećih znanstvenih i istraživačkih ustanova u RH, znanstvenici i istraživači – korisnici računalnog klastera Isabella i predstavnici medija. Središnji dio proslave činila su uručenja posebnih priznanja. Odjel za fiziku ponosan je na čak dva: priznanje ustanovi za najučestalije korištenje klastera u zadnjih deset godina uručeno je izv. prof. dr. sc. Igoru Lukačeviću te priznanje za najzahtjevnije računanje uporabom klastera Isabella u 2021. godini, koje je pripalo projektu „Funkcionalizacija nanotrakica grafena i heksagonalnog borovog nitrida“, voditeljice doc. dr. sc. Maje Varga Pajtler. U sklopu proslave predstavljena je i sljedeća generacija naprednog računanja koja dolazi realizacijom projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Nastavnici i znanstvenici Odjela za fiziku izuzetno su zahvalni cijelom timu Srca koji je u svakom trenutku na raspolaganju svojim korisnicima te se raduju budućoj ugodnoj suradnji i novim znanstvenim rezultatima.

https://www.srce.unizg.hr/vijesti/20-godina-isabelle-20-godina-hpc-u-srcu/objav2022-05-18