Veselimo se što ćemo opet imati priliku ugostiti dragog nam prof. dr. sc. Vladisa Vujnovića i poslušati uvijek zanimljiva predavanja iz astronomije.

Predavanje pod naslovom „SA SVEMIROM NA TI“, prof. dr. sc. Vladisa Vujnovića, će se održati u srijedu, 22. svibnja u 12h (predavaonica 60) na Odjelu za fiziku, Trg Lj. Gaja 6, Osijek.

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate ovo događanje, te da još jednom zahvalimo prof. dr. sc. Vladisu Vujnoviću na svim godinama u kojima je generacijama studenata otkrivao čari astronomije, ali i fizike.

V. Vujnović:  SA SVEMIROM NA TI

Sažetak predavanja

                Pregled metoda kojima su otkrivane veličina i građa svemira. Antički majucni svemir sa Zemljom u središtu i velike pogreške u mjerenju položaja zvijezda. Mjerenje Sunčeve udaljenosti koju su oportuni astronomi, uključujući Kopernika, prepisivali 1900 godina. Hiparh i zvjezdane magnitude. Zahvat Kopernika. Divna Braheova otkrića koja su usprkos njegovom stavu o Zemlji u središtu svemira potvrdila Sunčevo mjesto. Kepler i uspostava heliocentričnog sustava. Huygensovo mjerenje udaljenosti zvijezda. Je li Newton zastupao čestičnu teoriju svjetlosti? Einsteinov svemir. Otkriće Cecilije Payne da se svemir sastoji pretežno od vodika i helija. Borba za svemir galaktika i Lemaîtreovo otkriće ekspanzije svemira. Usporedba obilnosti elemenata s teorijom Velikog praska. Hrvati u svjetskom vrhu istraživanja.