U okviru ERASMUS+ PROJEKTA 2023-1-HR01-KA131-HED-000122159, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dana 10. svibnja 2024. objavljuje Prvi dodatni natječaj za dodjelu financijskih potpora studentima koji odlaze na inozemne visokoškolske ustanove ili organizacije sa svrhom realizacije kratkoročne mobilnosti.

Natječaj za Erasmus+ kratkoročne mobilnosti studenata na linku:

https://www.unios.hr/otvoreni-natjecaji-za-kratkorocne-studentske-mobilnosti

Vrste kratkoročnih mobilnosti na koje se svi studenti mogu prijaviti su:
*kombinirani intenzivni programi (Blended Intensive Programmes – BIPs)
*kombinirana mobilnost u svrhu studijskog boravka, i
*kombinirana mobilnost u svrhu obavljanja stručne prakse.

S obzirom da su BIP programi iznimno popularni kao nova aktivnost za studente, šaljemo Vam nekoliko najvažnijih napomena vezano za organizaciju sudjelovanja Vaših studenata na BIP programima:

1. Svi studenti koji žele sudjelovati u BIP-u obvezno trebaju imati odobrenu mobilnost i financiranje kroz ovaj objavljeni natječaj (ili prethodno provedene natječaje) te obvezno moramo imati potpisan Erasmus+ ugovor o suradnji sa sveučilištem koje organizira BIP i prima naše studente na razmjenu.
Informacije / pozive za sudjelovanje u BIP programima slati ćemo Vam ciljano, s obzirom na temu pojedinog BIPa na koje partnerska sveučilišta budupozivala naše studente.

2. Sve kratkoročne mobilnosti obvezno uključuju virtualnu i fizičku komponentu. Dužina razdoblja fizičke mobilnosti za kratkoročnu mobilnost (studij ili praksa) je najmanje 5 dana, a najduže 30 dana. Trajanje virtualne komponente određuje organizator programa mobilnosti, i nije vremenski ograničeno.

3. Svi studenti koji sudjeluju u BIP-u ili individualnoj kratkoročnoj mobilnosti za studij ili praksu obavezno moraju imati potpisan Learning agreement (isto kao i studenti koji odlaze na semestralnu razmjenu) i obvezno moraju ostvariti minimalno 3 ECTS boda na kratkoročnoj mobilnosti (dodijeljene ECTS bodove potrebno je studentima priznati / evidentirati u ISVU kao dodatne ECTS bodove).

4. Svi studenti koji su na Erasmus+ natječaju odabrani za sudjelovanje u BIP-u (u okviru sveučilišnih Erasmus+ KA1 projekata individualnih mobilnosti studenata) evidentiraju se u centralni sustav Europske komisije kao sudionici UNIOS projekta (KA1) i ne mogu biti prikazani kao sudionici (financirani EU sredstvima) u nekom drugom Erasmus+ projektu (npr. KA2 projekt) koji eventualno provodite na razini Vaše sastavnice (koji se također prikazuje u sustavu EK kao sveučilišni projekt). Takvi slučajevi će biti tretirani kao “dvostruko financiranje”.

Ostale informacije o provedbi kratkoročnih mobilnosti sadržane su u dokumentu Upute za studente objavljenom u natječaju.

Rok za prijavu na ovaj natječaj za kratkoročne mobilnosti nije određen. Prijave studenata ćemo primati kontinuirano do ispunjavanja dostupnih kvota i utroška dostupnih financijskih sredstava.

Za sve detalje oko provedbe kratkoročnih mobilnosti stojimo Vam na raspolaganju na tel. 031 224 127.