U sklopu konferencije Srce DEI 2022, održane 6. i 7. travnja 2022., organiziran je tematski blok “HR-ZOO i napredno računanje” na kojemu su predstavljene tehničke karakteristike nove infrastrukture za računalstvo visokih performansi. Ova nova infrastruktura temeljni je dio projekta HR-ZOO – Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak, strateškog projekta sustava znanosti i visokog obrazovanja koji uspostavlja novu generaciju nacionalne e-infrastrukture. Novi resursi za računarstvo visokih performansi (High Performance Computing – HPC) i računarstvo s velikom propusnošću (High Throughput Computing − HTC) predstavljaju značajno tehničko unaprijeđenje u odnosu na trenutno dostupne sustave hrvatskoj akademskoj zajednici.

U sklopu projekta HR-ZOO predviđena je nabava i komercijalnog softvera. Predstavljeni su rezultati ispitivanja na oko 400 ispitanika, a najveći interes su pokazali znantvenici iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, kojima HPC služi kao temeljni resursi i podrška pri znanstvenim istraživanjima i razvitku primjenjenih tehnologija. Najveći interes znanstvenici su iskazali za aplikacije MATLAB, Mathematica, Gaussian, AMBER, VASP, Q-chem itd.

Na kraju tematskog bloka, održan je i forum pod nazivom Napredno računanje, čiji su sudionici bili prof. dr. sc. Ino Čurik s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Matko Mužević s Odjela za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i doc. dr.sc. Davor Šakić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilištau Zagrebu uz moderatora Dobrišu Dobrenića, zamjenika ravnatelja Srca. Raspravljano je o ulozi naprednog računanja u znanstvenom istraživanju, načinima osiguranja potrebnih resursa i njihovo održavanje, tehničkoj podršci znanstvenom istraživanju i problemima sa kojima se korisnici susreću.

Za više informacija i tehničke detalje, kao i dodatno o konferenciji Srce DEI 2022 možete pogledati u Srce Novosti br. 89. (https://www.srce.unizg.hr/srce-novosti)

Izvori: Srce Novosti br. 89.,

Srce DEI 2022 (https://www.flickr.com/photos/srcehr/albums/72177720298054397)