Predavanje: Fizika glazbe

hfd
hfdo
of

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u srijedu 10. lipnja u 13:00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje

OF_MajaVargaPajtler_Fizika-glazbe

Fizika glazbe
dr. sc. Maja Varga Pajtler
Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku

Cilj je ovog predavanja prikazati korelaciju između fizike i glazbe, tj. primijeniti znanja iz fizike na opisivanje glazbenih pojava. Prisjetit ćemo se pojmova iz područja akustike na način na koji su oni definirani u fizici, uz istovremeno povezivanje tih istih pojmova u području glazbene umjetnosti.

Način rada različitih skupina glazbenih instrumenata povezat će se sa stojnim valovima u jednoj i dvije dimenzije. U jednodimenzionalnom slučaju, objasnit će se pojam osnovnog harmonika te viših harmonika, te pojasniti važnost pojave viših harmonika (alikvota) prilikom harmonizacije u glazbi. Kao poseban primjer puhačkog instrumenta obratit će se pozornost na ljudski glas, njegovo nastajanje, oblikovanje i rasprostiranje, pri čemu će se pojasniti uloga najvažnijih dijelova vokalnog trakta, prikazati jednostavan sonogram te pojasniti uzrok razlika u boji i visini glasova kod ljudi.

Na primjeru žičanog instrumenta pokazat će se veza između duljine žice i frekvencije, odnosno visine tona te definirati glazbene intervale i ljestvice.