6. Zimske škole fizike za učenike srednjih škola

Odjel za fiziku, Osijek - 20. 1. 2015.
6. Zimske škole fizike za učenike srednjih škola

Pozivamo vas da sudjelujete u radu 6. Zimske škole fizike za učenike srednjih škola koju, i ove školske godine, organizira Hrvatsko fizikalno društvo - podružnica Osijek u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem nastavnika fizike Osječko-baranjske županije, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Odjelom za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Zimska škola će se održati na Odjelu za fiziku osječkog Sveučilišta, Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek u subotu 28. veljače 2015. godine s početkom u 09:00 sati. Molimo Vas da prigodni plakat, kojeg možete skinuti s web stranice Odjela za fiziku (http://www.fizika.unios.hr), oglasite na vidljivo mjesto u Vašoj školi.

PROGRAM RADA

1. Pozdravni govor
2. Radionice za učenike (6 x 30 minuta naizmjenično i istovremeno)
 • VAKUUM – NIŠTA ILI NEŠTO – voditelj M. Bakač, prof.
 • OPTIČKE ILUZIJE - voditelji G. Hajnal, prof. i M. Vučković, prof.
 • VAL ILI ČESTICA – PITANJE JE SAD! - voditeljica S. Orlić, prof. i V. Vujnovac, prof.
 • HIROŠIMA – DAN POSLIJE - voditeljica K. Veselovac, prof.
 • MIKSER BOJA - voditeljice M. Lulić, prof. i S. Hardi, prof.
 • NEBO I SVJETLOST - voditeljice J. Horvatović, prof. i L. Plečko, prof.

3. Okrugli stol za nastavnike
 • osvrt na 6. Zimsku školu fizike
 • razno

Nakon tri radionice je pauza sa zakuskom. Predviđeno vrijeme trajanja je od 09:00 h do 13:30 sati. Molimo Vas da na vrijeme prijavite do 5 učenika iz svoje škole koji žele sudjelovati na Zimskoj školi na e-mail voditeljice ŽSV (S. Švelec) i/ili na e-mail tajnika osječke podružnice HFD-a (D. Stanić) kako bi se prijavljenim učenicima moglo na vrijeme osigurati dovoljna količina sokova i sendviča.

Voditeljica ŽSV
Snježana Švelec, prof.
e-mail: snjezana_svelec@yahoo.com

HFD – Podružnica Osijek
Doc. dr. sc. Denis Stanić
e-mail: dstanic@fizika.unios.hr11. Zimska škola fizike za učenike osnovnih škola

Odjel za fiziku, Osijek - 8. 1. 2015.
11. Zimska škola fizike za učenike osnovnih škola

Pozivamo vas da sudjelujete u radu 11. Zimske škole fizike za učenike osnovnih škola koju, i ove školske godine, organizira Hrvatsko fizikalno društvo - podružnica Osijek u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem učitelja fizike Osječko-baranjske županije - ISTOK, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Odjelom za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Zimska škola će se održati na Odjelu za fiziku osječkog Sveučilišta, Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek u subotu 7. veljače 2015. godine s početkom u 9,00 sati. Molimo Vas da prigodni plakat, kojeg možete skinuti s web stranice Odjela za fiziku (http://www.fizika.unios.hr), oglasite na vidljivo mjesto u Vašoj školi.


PROGRAM RADA


1.     Pozdravni govor
2.     Kulturno-umjetnički program
 • igrokaz učenika 8. razreda OŠ „Čeminac", J. Alilović, prof.
 • glazbeni program 8. razreda OŠ „Vijenac“, T. Paris, prof.

3.     Radionice za učenike (6 x 30 minuta naizmjenično i istovremeno)
 • FIZIKA U IGRAČKAMA – voditelj M. Bakač, prof.
 • „FIZIKA KROZ POVIJEST,SADA...A GDJE JE BUDUĆNOST!“-voditelj M. Babić, prof.
 • POLARNA ZVIJEZDA - SJEVERNJAČA - voditeljica R. Kruljac, prof.
 • POKUSI IZ KUTIJE - voditeljica D. Pavošević, prof.
 • PRIČA O TLAKU - voditelj I. Žunac, prof.
 • OPTIČKE VARKE - voditeljica S. Kovač, prof.

4.     Radionice za učitelje
 • Edmodo i nastava fizike - E. Konjušak, prof.
 • „Nastade svjetlost…“ – V. Kardoš, prof.

5.     Okrugli stol za učitelje
 • osvrt na 11. Zimsku školu fizike
 • razno

Nakon tri radionice je pauza sa zakuskom. Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 h do 13:30h. Molimo Vas da na vrijeme prijavite do 5 učenika iz svoje škole koji žele sudjelovati na Zimskoj školi na e-mail voditeljice ŽSV (T. Paris) i/ili na e-mail tajnika osječke podružnice HFD-a (D. Stanić) kako bi se prijavljenim učenicima moglo na vrijeme osigurati dovoljna količina sokova i sendviča.

Voditeljica ŽSV OBŽ- istok
Tanja Paris, prof.
e-mail: tanjaparis@net.hr

HFD – Podružnica Osijek
Doc. dr. sc. Denis Stanić
e-mail: dstanic@fizika.unios.hrWebinar: Od čega se sastoji svemir

Odjel za fiziku, Osijek - 23. 1. 2015.

U sklopu ISE projekta, CARNet organizira webinar "Od čega se sastoji svemir". Autor webinara je izuzetno zanimljiv predavač prof.dr.sc. Ivica Puljak, profesor Fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te vrlo aktivan promotor i popularizator znanosti.

Više o autoru i webinaru pročitajte na poveznici.

Webinar će se održati u petak 30. siječnja s početkom u 14:00 sati, a moći ćete ga pratiti putem alata Adobe Conect na poveznici.

Za ulazak u virtualnu sobu, potrebno je odabrati opciju "Gost" i upisati svoje ime. Pozivamo sve da pozovete svoje kolege, ali i učenike, da nam se pridruže te, na vrlo zanimljiv način, saznate od čega se to sastoji svemir.

Za dodatna pitanja, slobodno kontaktirajte.

Lijep pozdrav,

Ivana Vugdelija
Odjel za podršku obrazovanju
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet


Sportske aktivnosti u veljači

Odjel za fiziku, Osijek - 23. 1. 2015.

Ured za sportsku djelatnost Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku tijekom ispitnih rokova u vremenskom periodu od 02. do 27 veljače 2015. godine organizirati će sljedeće sportske aktivnosti:
 • Plivanje - Gradski bazeni
 • Klizanje - Sokolski dom
Navedene aktivnosti su besplatne za studente, ali je ograničen broj dnevnih ulaza na Gradske bazene i Sokolski dom za prvih 50 studenata i provoditi će se u radne dane.

Više o obavijesti pročitajte u nastavku u prilogu.Postdoc and PhD positions in novel solar cell materials

Odjel za fiziku, Osijek - 21. 1. 2015.

Subject: Postdoc and PhD positions in novel solar cell materials
Category: Job
From: Patrick Rinke
Date: 19-Jan-2015 11:57Natječaj u pisanju eseja: "Tako slične, tako različite, tako europske."

Odjel za fiziku, Osijek - 20. 1. 2015.

Poštovane kolegice i kolege studenti OF!

Ovim putem vas podsjećamo na paneuropski natječaj u pisanju eseja: "Tako slične, tako različite, tako europske", kojeg Glavna uprava za proširenje (DG ELARG) Europske komisije trenutno provodi u svih 28 zemalja članica EU pa tako i u Hrvatskoj.

Natječaj je namijenjen mladima u dobi od 18 do 25 godina iz 28 država članica i traje do 27. veljače 2015. (12 sati, CET).

Sudionici mogu pisati o jednoj od sljedećih tema (ili o objema):

- Kakva su vaša iskustva u proširenoj Europskoj uniji
- Kako se proširena Europska unija može suočiti s izazovima budućnosti

Iz svake će države sudionice biti izabran po jedan pobjednik. Svi državni pobjednici bit će pozvani u trodnevni posjet Bruxellesu, a njihovi će radovi biti objavljeni na web-stranici Europske komisije te će ih objaviti vodeći medij u njihovim državama.

Dodatne informacije

Dodatne informacije potražite na web-stranici Glavne uprave za proširenje, na kojoj se nalazi i internetski obrazac za prijavu. Na njoj možete saznati više i o pravilima, uvjetima pristupa i kriterijima ocjenjivanja, pripremljenom paketu te načinu prijave.

Također, u privitku smo za vas pripremili i zanimljive infografike sa relevantnim podacima o konkretnim pogodnostima razvoja poslovanja, mobilnosti, sigurnosti i životnog standarda građana unutar proširene Europske unije.

Ako imate dodatna pitanja, slobodno nam se obratite putem e-pošte ili telefona: marko@commoffice.hr, +385 99 2789 027.

Unaprijed vam zahvaljujemo za vašu podršku u širenju ovih informacija. Slobodno proslijedite ovu poruku svima koje bi ona zanimala.

Srdačan pozdrav,
Tajništvo DG ELARG-a za natječaj u pisanju sastavaka u HrvatskojPhD in Electron Dynamics in Neutral Quantum Dots at Helmholtz-Zentrum Berlin, Germany

Odjel za fiziku, Osijek - 19. 1. 2015.

Subject: PhD in Electron Dynamics in Neutral Quantum Dots at Helmholtz-Zentrum Berlin, Germany
Category: Job
From: Annika Bande
Date: 16-Jan-2015 23:30PhD position at Curtin University (Western Australia) - New carbon nanotube electrocatalysts for water splitting and fuel cells


Category: Job
From: Raffaella Demichelis
Date: 16-Jan-2015 01:00
Message:  1 PhD position is available at Curtin University (Perth, Western Australia) within the Project TITLE: New carbon nanotube electrocatalysts for water splitting and fuel cells (ARC Discovery Project DP150102044) SUPERVISORS: San Ping Jiang (Department of Chemical Engineering), Raffaella Demichelis (Department of Chemistry) and Julian D. Gale (Department of Chemistry)

SUMMARY: The demand for clean, secure and sustainable energy sources has stimulated great interest in electrochemical energy storage and conversion technologies such as water splitting and fuel cells. The efficiency of water splitting and fuel cells is however strongly dependent on the activity of the electrocatalysts. The objective of the proposal is to develop new electrocatalysts based on the recently discovered phenomena that carbon nanotubes with specific size and number of walls are very active and significantly promote the reaction of water splitting and fuel cells. The proposed project opens a new research field in the development of new electrocatalysts and photoelectrocatalysts for advanced energy conversion and storage technologies. The PhD candidate will be mostly working on first
principle modelling of carbon nanotubes. This work will provide predictive tools on the behaviour of the considered systems, as well as theoretical evidence for the reaction mechanisms and the observed properties. DESIRED APPLICANT SKILLS: A Degree (Hons) or Master Degree with Chemistry and/or Physics as main disciplines Good knowledge of English Basic knowledge in Computational/Theoretical Chemistry techniques Applicants should sent their CV to raffaella.demichelis@curtin.edu.au by February 15th 2015PhD fellowships in "Computational Physics and Materials Science" at KAUST, Saudi Arabia

Category: Job
From: Nirpendra Singh
Date: 13-Jan-2015 06:30
Message:  King Abdullah University of Science and Technology (www.kaust.edu.sa) invites applications for PhD fellowships in the field of "Computational Physics and Materials Science".

The positions are available immediately and will be open until filled.

Potential topics include:
- Materials for thermoelectric applications
- Interfaces and surfaces
- Two-dimensional materials
- Nanoparticles for energy applications
- Correlated materials, in particular oxides
- Materials for spintronics
- Electronic transport calculations
- Molecular dynamics
- Methodology and code development

Fellowships are available for both the BSc-to-PhD (5 years) and MSc-to-PhD (3 years) tracks. Besides free housing and health care, a generous stipend (US $25000 and $30000 per year, respectively, before and after passing the PhD qualifying exam) is provided.PhD position in modeling and simulation of geomaterials at the University of Lille 1 (France)

Odjel za fiziku, Osijek - 16. 1. 2015.

Subject: PhD position in modeling and simulation of geomaterials at the
University of Lille 1 (France)
Category: Job
From: Ali ZAOUI
Date: 11-Jan-2015 19:26
Message: Subject: PhD position in modeling and simulation of geomaterials at the University of Lille 1 (France) A PhD position is available at the university of Lille1 (France) in the field of modeling and simulation in geomaterials. The work will focus on the application of modeling and simulation methods (ab initio and / or molecular dynamics and Monte Carlo) to understand and analyze various mechanisms and process in geomaterials (including minerals, clays..). The candidate must have a solid knowledge of crystallography, classical and quantum mechanics as well as a good knowledge of computer language. Previous experience on ab initio or molecular dynamics is desirable. Knowledge of the broad field of civil engineering (especially civil engineering materials) is an advantage but not a requirement. The thesis will be funded by the 'French Ministry of Research' for a period of 3
years. The candidate will prepare his/her thesis at the Laboratory of Civil Engineering and geo-environment (LGCgE) in the geomaterials group led by Professor Zaoui. How to Apply: Interested candidates should send an application letter, CV, (if available) list of publications and an estimated availability date, preferably by email, to Professor Ali ZAOUI (email :
azaoui@polytech-lille.fr). The preferred format is a single PDF-document.

Deadline : Deadline: None - applications will be considered until the position is filled.Ph.D. positions in computational materials science/physics

Odjel za fiziku, Osijek - 16. 1. 2015.
Subject: Ph.D. positions in computational materials science/physics
Category: Job
From: Jessica Lapp
Date: 12-Jan-2015 15:00
Message: Several Ph.D. positions are available in computational materials science/physics. Students will join the Science of Advanced Materials Ph.D. program at Central Michigan University to work on projects involving energy storage, data mining, magnetic materials, and atomic clusters. For more information please contact Jessica Lapp (lapp1jw@cmich.edu).Multiple PhD and Postdoctoral positions in condensed matter physics and materials modelling

Odjel za fiziku, Osijek - 14. 1. 2015.

An announcement has been added in the "PSI-K" site at PSI-K (http://cselnx9.dl.ac.uk:8080/portal)
Subject: Multiple PhD and Postdoctoral positions in condensed matter physics and materials modelling
Category: Job
From: Adam Foster
Date: 09-Jan-2015 11:49Međunarodna studentska konferencija "Izazovi u odgoju i obrazovanju" Slavonski Brod 2015

Odjel za fiziku, Osijek - 9. 1. 2015.

studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, dislociranog studija u Slavonskome Brodu organiziraju 2. Međunarodnu studentsku konferenciju „Izazovi u odgoju i obrazovanju“ koja će se održati 22. i 23. svibnja 2015. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, dislociranog studija u Slavonskome Brodu.

Ovo je još jedna mogućnost u kojoj možete dokazati svoje vještine pisanja, istraživanja i zanimanja za odgoj i obrazovanje. Svim će sudionicima biti osigurana potvrda o sudjelovanju na konferenci.

Tema se prijavljuje slanjem prijavnice na e-adresu: konferencijasb.2015@gmail.com.

ROKOVI

Prijava sažetka: do 31. siječnja 2015.
Potvrda o prihvaćanju sažetka: do 15. veljače 2015.
Uplata kotizacije: do 1. travnja 2015.
Slanje znanstvenog rada: do 1. travnja 2015.

U prilogu je poziv s detaljnim informacijama, prijavnica za konferenciju te obrazac za sažetak. Za više informacija možete pogledati našu web-stranicu ili facebook stranicu.

S poštovanjem,
Organizacijski odbor konferencije

Obavijest o kolegijima
Odjel za fiziku