Predavanje: Where to go? Astronomy?

Odjel za fiziku, Osijek - 24. 10. 2014.
Where to go? Astronomy?

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u utorak 28. listopada u 12:00 sati u učionici 37 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje

Where to go, Astronomy

Denis Vida, univ. bacc. ing. comp.
Student 1. god. diplomskog studija Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Završetkom studija otvaraju se brojne mogućnosti za mlade u području fizike, astronomije i računalne znanosti. Nadolazeći projekti u području astronomije traže mlade znanstvenike koji imaju podlogu u nekoliko područja te imaju iskustva u sličnim projektima. Predavanje će predstaviti nadolazeće projekte, zašto na njima sudjelovati, dati savjete u kojem smjeru ići, što učiti, pokazati kako realizirati vlastiti projekt na primjerima Hrvatske meteorske mreže i potrage za supernovama. Predstavit će se i alati koje je potrebno poznavati, savjeti kako i gdje ih naučiti, te će biti dani kontakti za daljnje napredovanje.Sedmi sajam poslova Osječko-baranjske županije

Odjel za fiziku, Osijek - 21. 10. 2014.

Šesti sajam poslova Osječko-baranjske županije održati će se u 29. listopada 2014. godine u sportskoj dvorani Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, Istarska 3, u trajanju od 10 do 15 sati. Uz organizatora Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Osijek, suorganizatori sajma su gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Našice, Valpovo i Donji Miholjac, Osječko-baranjska županija, Elektrotehička i prometna škola Osijek i Strojarska tehnička škola Osijek.

Ponude za posao prema svojim potrebama za zapošljavanjem do kraja godine na Sajmu će predstaviti četrdeset poslodavaca s prostora županije. Uz poslodavce, organizirano je sudjelovanje dvadesetak obrazovnih ustanova i drugih organizacija koje su kroz djelatnost obrazovanja odraslih prisutne na tržištu rada Osječko-baranjske županije.

Posjet Sajmu poslova smatramo posebno korisnim za studente, kojima on može pomoći da informirano, na temelju informacija o potrebama na tržištu rada i zahtjevima poslodavaca, pripreme za kandidiranje za posao i uključivanje u svijet rada.

Osim što će moći saznati više o različitim zanimanjima i prikupiti informacije o obrazovanju i zapošljavanju, studentima se na Sajmu pruža mogućnost savjetovati se o postupcima traženja posla i kandidiranju za posao sa stručnjacima u tom području, saznati više o gospodarskoj djelatnosti koja ih zanima i postojećim poslodavcima, ispitati kakve radnike poslodavci traže te istražiti različite aspekte tržišta rada. Posjetitelji Sajma imati će priliku predstaviti se poslodavcima, informirati se o njihovim potrebama u narednom razdoblju, o mogućnostima dodatnog obrazovanja, stipendiranja i slično.

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE
PODRUČNI URED OSIJEK


Predavanje: Proučavanje sekundarnih neutrona na Helmholtz institutu

Odjel za fiziku, Osijek - 17. 10. 2014.

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u četvrtak 23. listopada u 12:30 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje

Proučavanje sekundarnih neutrona na Helmholtz institutu

Maja Strugačevac, univ. bacc. phys.
Studentica 2. god. diplomskog studija Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku

Predavanje će početi opisom Helmholtz instituta u Münchenu i načina rada na institutu. Nakon toga objasniti će se način na koji se može ostvariti studentska stručna praksa u inozemstvu.

U drugom dijelu predavanja predstaviti će se istraživanje sekundarnih neutrona na mjernoj postaji Schneefernerhaus na planini Zugspitze u Njemačkoj. Mjerenja su konstantna od 2005. godine i podaci svakoga sata stižu na Helmholtz institut gdje se obrađuju.

Cilj ovoga projekta bio je otkriti vezu između oscilacija toka neutrona i klimatskih promjena, te eksperimentalno dokazati promjenu neutronskog toka u ovisnosti o aktivnosti Sunca.Natječaj za izradu likovnog rješenja plakata 18. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Odjel za fiziku, Osijek - 14. 10. 2014.

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na temelju članka 65. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Senat Sveučilišta raspisuje

NATJEČAJ

za izradu likovnog rješenja plakata 18. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i naslovne stranice Vodiča za buduće studente za akademsku godinu 2015./2016.

Kriteriji za izradu likovnog ili grafičkog rješenja plakata Smotre i naslovne stranice Vodiča su:
  • Rješenje plakata i naslovne stranice trebaju imati isti oblik
  • Plakat veličine 100 x 70 cm
  • Grafičko rješenje dostaviti u vektorskom (cdr, ai, fh), bitmapiranom (jpg, tif, psd) ili PDF formatu
  • Minimalna rezolucija slika 250 dpi
  • Slike (bitmape) u RGB-u ili CMYK (Euroscale coated)
  • Sa znakom Sveučilišta
Tekst na plakatu: 18. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU, 12. i 13. prosinca 2014. godine, Ekonomski fakultet Osijek, Trg Lj. Gaja 7 (moguće su izmjene teksta)

Naslovna stranica Vodiča veličine B 5
  • Tekst na naslovnoj stranici Vodiča: Vodič za buduće studente, akademska godina 2015./2016. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Najbolje idejno rješenje nagrañuje se novčanom nagradom u iznosu od 2.000,00 kuna, druga nagrada je u iznosu od 1.500,00 kuna, a treća 1.000,00 kuna.

U slučaju da je nagrañen zajednički rad više studenata, novčani iznos nagrade dijeli se na jednake dijelove.

Na natječaj za izradu likovnog rješenja velikog plakata 18. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i naslovne stranice Vodiča za buduće studente za akademsku godinu 2015./2016. mogu se prijaviti studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Natječaj se objavljuje na internet stranici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i na oglasnim pločama znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica.

Natječaj je otvoren do 10. studenoga 2014. godine.BAYHOST Jahresstipendienprogramm 2015/16

Odjel za fiziku, Osijek - 15. 10. 2014.

The Bavarian Academic Centre for Central, Eastern and Southeastern Europe (BAYHOST) would like to ask you to pass this information to your students and other parties interested.

The Free State of Bavaria invites applications for its one-year scholarship program for students from Central, Eastern and Southeastern Europe for the academic year 2015/16 via BAYHOST. Graduates from Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Russia, Serbia, Slovakia and Ukraine are eligible to apply.

The scholarships are meant to finance doctoral or postgraduate studies at Bavarian universities. One year scholarships can be extended twice for up to 3 years.

Please find enclosed our Flyer and further information can be found on the BAYHOST website www.bayhost.de respectively here:

http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/study-in-bavaria/index.html

The application deadline for first time applications is the 1st December 2014 (date of receipt!).

I would appreciate it if you could forward the application to all students and persons who might be interested. Additionally, we could send you some flyers by separate post on request.

Should you have further questions or comments, you are welcome to contact us any time via doeppe@bayhost.de.

I look forward to hearing from you!

Katrin Döppe
BAYHOST scholarship programs

---------------------------
Katrin Doeppe, M.A.
Stipendienprogramme


Software Startup Academy

Odjel za fiziku, Osijek - 15. 10. 2014.

Microsoft Hrvatska treću godinu zaredom organizira projekt Software Startup Academy – besplatnu edukaciju namijenjenu studentima, srednjoškolcima, zaposlenima i nezaposlenima, tj. svima koji bi voljeli naučiti nešto novo o razvoju softvera te osmisliti i razvijati vlastite poslovne ideje. Prošlo osječko izdanje SSA bilo je vrlo uspješno – tim Guest Request pobjednik je 14. WinDaysa u Umagu, dok je tim Velos odnio pobjedu na završnom predstavljanju svih projekata u Osijeku.

Kao i protekle dvije godine, osječka Software Startup Akademija provodi se u suradnji s udrugom Osijek Software City čiji će predstavnici organizirati i održati većinu predavanja i radionica te aktivno dijeliti svoja znanja i savjete s polaznicima tijekom trajanja Akademije. Uz njih će, kao i svake godine, Microsoft Student Partneri održavati tehničke radionice.

Predstavljanje projekta održati će se 16.10. na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku(dvorana 2-31) u 17:30 sati a službeno otvaranje Software Startup Academy, te predstavljanje sadržaja svih radionica i mentora koji će biti na raspolaganju svim polaznicima, bit će održano 24. listopada 2014. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, s početkom u 17:30 sati.

Prijaviti se možete na http://startup.msacademic.hr/prijava a dodatne informacije o provedbi Software Startup Academy u Osijeku možete pročitati na http://softwarecity.hr/aktivnosti/prijavite-se-za-sudjelovanje-na-trecem-izdanju-software-startup-akademije/


Predavanje - Priča o Svemiru

Odjel za fiziku, Osijek - 7. 10. 2014.
Predavanje - Priča o Svemiru

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u utorak 14. listopada u 12:00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje

Priča o Svemiru i pronalazak Higgsovog bozona
prof. dr. sc. Ivica Puljak
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu


Predavanje će započeti pričom o nastanku, razvoju i kraju svemira, a zatim će se pokušati dati odgovor na jedno od najzanimljivijih pitanja moderne znanosti "Od čega se sastoji svemir".

U drugom dijelu predavanje predstavit će se otkriće Higgsovog bozona u CERN-u, kao jedan od primjera odgovora na pitanje "Kako otkrivamo tajne svemiraω".

Standardni model je jedna od najfundamentalnijih teorija u prirodi, koja vrlo uspješno opisuje svojstva elementarnih čestica i tri od
četiri osnovne sile koje djeluju između njih: elektromagnetsku, slabu i jaku nuklearnu silu. U potpunosti je u skladu s kvantnom fizikom i teorijom relativnosti ujedinjenim u tzv. kvantnu teoriju polja, a potvrđena je u svim do sada izvedenim eksperimentima. Kao i svaka druga teorija u znanosti, to nije kompletna teorija prirode, jer npr. ne uključuje gravitaciju, niti je objašnjavala porijeklo mase elementarnih čestica.

Glavni cilj Velikog sudarača hadrona (Large Hadron Collider, LHC) u CERN-u je upravo pronalazak mehanizma kojim čestice dobivaju masu, što se pojednostavljeno kaže “potraga za Higgsovim bozonom”.

Pored svih uspjeha Standardnog modela u opisu prirode, nije moguće točno predvidjeti masu Higgsovog bozona, te je bilo potrebno pretražiti cijelo područje mogućih masa. Prije dvije godine su u CERN-u ATLAS i CMS pronašle Higgsov bozon i tako potvrdile mehanizam koji je priroda odabrala za dodjeljivanje masa elementarnim česticama. Zatim su potvrdile da se radi o Higgsovom bozonu i izmjerile njegova svojstva, što je rezultiralo dodjelom Nobelove nagrade za fiziku profesorima Peteru Higgsu i Francoisu Englertu.2. Career Boot Camp

Odjel za fiziku, Osijek - 6. 10. 2014.
2. Career Boot Camp

2. Career Boot Campa – jedinstvenog i ekskluzivnog događanja koji pomaže studentima završnih godina u pripremi za tržište rada.

U četiri dana odabrani studenti će se upoznati s potencijalnim budućim poslodavcima kroz predavanja, brojne radionice i zadatke na kojima će učiti o načinu funkcioniranja korporativnog svijeta i kulture.

Sudjelovanje na Career Boot Campu je besplatno za studente, a stručna komisija će izabrati 20 studenata koji će imati priliku sudjelovati na Career Boot Campu.

Studenti se mogu prijaviti do 12.10.2014. na linku

http://www.posao.hr/career_boot_camp/prijavi-se-i-prihvati-izazov

Službena stranica projekta je

http://www.posao.hr/career_boot_camp/

Obavijest o kolegijima
Odjel za fiziku