Solarne ćelije – ograničenja i kako ih zaobići

hfd
hfdo
of

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u ponedjeljak 12. listopada u 12:00 sati u učionici 44 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje

Solarne ćelije – ograničenja i kako ih zaobići

Nikolina Nekić, mag. phys.
Laboratorij za tanke filmove, Zavod za fiziku materijala, Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, 10 000 Zagreb

Solarna ćelija je poluvodički uređaj koji pretvara sunčevu energiju u električnu. Ćelije koje viđamo na krovovima kuća napravljene su od silicija, poluvodiča poznatog zbog njegove nezamjenjive uloge u elektronici. Efikasnost jedne takve ćelije iznosi samo 20%. To je jedan od razloga zašto u svijetu još uvijek samo mali dio proizvedene energije dolazi iz solarnih izvora. Dosad eksperimentalno najveća postignuta efikasnost je 46%, gdje se radi o složenijim ćelijama koje se sastoje od tri serijski spojena dijela.

Što je uzrok tako niskih efikasnosti i može li bolje? Znanstvenici diljem svijeta istražuju načine za jeftiniju izradu solarnih ćelija i povećanje njihove učinkovitosti, kako bi se solarni izvori energije mogli uspješno natjecati s ostalim izvorima. Nekada rješenje ne leži u usavršavanju postojećih, već razmišljanju izvan okvira – razvijanju novih tehnologija i materijala. Uz kratki uvod o principu rada solarne ćelije, objasnit ćemo teorijska ograničenja te pokazati u kojem smjeru idu najnovija istraživanja.

Predavanje – Solarne ćelije