Predavanje: Ultrabrzi laseri i primjene u medicini

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku te Medicinski fakultet i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u ponedjeljak 23. listopada u 13:00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje

Ultrabrzi laseri i primjene u medicini

dr. sc. Bojan Resan

Sažetak:

U uvodnom dijelu objasnit će se što su to ultrabrzi (femtosekundni) laseri i zatim nastaviti sa primjenama u medicini koje se izvode na Sveučilištu primijenjenih znanosti sjeverozapadne Švicarske (Die Fachhochschule Nordwestschweiz FHNW, www.fhnw.ch ). Na osnovi mikro-obrade materijala sa ulrabrzim laserima moguće je optimizirati medicinske implantate poput stentova, biopsijske igle i lab-on-the-chip. Nadalje, femtosekundni laseri se upotrebljavaju kao izvori svjetlosti za 3D slikanje visoke rezolucije u multifotonskoj mikroskopiji, optičkoj koherentnoj tomografiji (OCT) i u staničnim operacijama.

Životopis predavača:

Dr. sc. Bojan Resan je rođen u Osijeku, diplomirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu, te magistrirao na ENSPS u Strasbourgu i Institutu za Optiku u Parizu. 2004 je doktorirao na College of Optics (CREOL), Orlando, USA, gdje je razvio poluvodički laser koji je generirao najkraće fs pulseve do danas. Nakon doktorata, radio je u Coherent Inc. u Kaliforniji, gdje je vodio razvojnu grupu na vise projekata fokusiranih na generiranje i manipuliranje pulseva na 10 fs skali. Od 2008. dr. Resan radi u Švicarskoj, prvo u Time-Bandwidth Products u Zurichu (kupljena od JDSU, pa poslije postaje Lumentum) do 2017., gdje je vodio istraživačke EU projekte Fast-Dot, Nexpresso, ISLA, HiCORE, Appolo, Razipol, Minimods, PixelJet i ADALAM, te Švicarske istraživačke projekte GHz-comb i SCULL. U tim projektima su se razvijali novi ultrabrzi laseri za medicinske i telekomunikacijske primjene te mikroobradu materijala. Od 2015. zaposlen je na Sveučilištu primijenjenih znanosti sjeverozapadne Švicarske gdje vodi aktivnosti u razvoju ultrabrzih lasera i optičkih sistema.

Predavanje –
Ultrabrzi laseri – PDF dokument