POZIV – Festival novih tehnologija ‘Brave New World’ (BNW) 14.6. i 15.6. 2019.

Poštovani,

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Vibor Jelić, dr. sc. Tomislav Šmuc i dr. sc. Saša Ceci obogatit će uzbudljiv program jednog od najvećih festivala novih tehnologija ‘Brave New World’ (BNW), koji već četvrtu godinu zaredom organizira Centar znanja i inovacija HUB385. Ove godine HUB385 od 13. do 15. lipnja 2019. ponovno otvara svoja vrata na adresi Petračićeva 6 u Zagrebu te pozivaju sve zainteresirane posjetitelje koji žele obogatiti svoje znanje o tehnologijama budućnosti i poslušati neke od najuspješnijih priča domaćeg poduzetništva i novih tehnologija.

BNW je regionalni festival tehnologija koji tehnološkim entuzijastima, inženjerima i svima zainteresiranima nudi mogućnost besplatne edukacije i upoznavanje s tehnološkim izazovima budućnosti. Ove godine naglasak je na tri teme: financijske tehnologije, umjetna inteligencija te Internet stvari.

Kroz tri dana festivala, sudionici će imati priliku sudjelovati na dvadesetak besplatnih radionica za djecu i odrasle, pogledati izložbu električnih vozila i okušati se u vožnji nekih od njih, besplatno isprobati najnovije video i VR igre te poslušati pregršt zanimljivih predavanja i panela. Povrh toga, u sklopu BNW-a svi posjetitelji će imati priliku čuti o prvom hrvatskom biciklu na vodik, o robotu koji će uskoro postati asistent kirurzima pri operacijama i čuti sve o iskustvima mladih startupovaca koji su sreću okušali na američkom tržištu. Sve su to priče o uspješnim pojedincima iz Hrvatske o kojima se ne čuje dovoljno, a njihove su priče, znanja i iskustva itekako vrijedna pažnje.” – najavljuju iz HUB385.

Uspješne priče

Ove godine ruđerovci su sukreatori festivalskog programa te sudjeluju na tri zanimljiva događanja. U sklopu događanja ‘Deep Tech Now: Made in Croatia‘ koji će se održati u petak 14. 6. 2019. s početkom u 17.30 sati, dr. sc. Vibor Jelić, voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku na IRB-u, sudionicima programa ispričati priču o potrazi za prvim zvijezdama u svemiru i inovativnim radioteleskopima te otkriti kako znanstvenici mogu detektirati radiozračenje staro nekoliko milijardi godina iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru.

Cilj organizacije prvog događanja ‘Deep Tech Now’ je na popularno-znanstveni način, kroz kratke i zanimljive priče, predstaviti tehnologije budućnosti i znanost koju stvaraju hrvatski stručnjaci u okvirima širih svjetskih trendova. Uz dr. Jelića posjetitelji će u petak imati prilike čuti prof. dr. sc. Ivanu Podnar Žarko (FER), doc. dr. sc. Ankicu Kovač (FSB) i dr. sc. Antu Bakića (INETEC).

Dizajniranje budućnosti

Kako uz pomoć umjetne inteligencije možemo kreirati bolju budućnost pokušat će odgovoriti dr. sc. Tomislav Šmuc, voditelj Laboratorija za strojno učenje i reprezentacije znanja na IRB-u, u sklopu panela: ‘Think Tank Talk: Dizajniranje budućnosti‘, a u tome će mu pomoći troje kolega i stručnjaka: prof. dr. sc. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB), dr. sc. Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton te Davor Bruketa iz Bruketa&Žinić&Grey. Zašto, gdje, kada i kako koristiti tehnologiju koja će nas iz konzumenata pretvoriti u stvaratelje samo su neka od pitanja na koja će nastojati odgovoriti ovi stručnjaci u petak 14. 6. 2019. od 19:00 do 20:30 sati.

Znanstveni doručak

Za pravi znanstveni doručak u subotu 15. 6. 2019. pobrinut će se voditeljski dvojac emisije HRT-a ‘Treći element’, ruđerovac dr. sc. Saša Ceci koji će zajedno s kolegicom doc. dr. sc. Jelenom Šuran s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ugostiti Vuk Vukovića, političkog ekonomistu, suosnivača i direktora britansko-hrvatskog startupa ‘Oraclum Intelligence Systems’.

Sva događanja u sklopu festivala potpuno su besplatna i otvorena za javnost, a detaljan program možete vidjeti na službenoj web stranici festivala: https://hub385.com/brave-new-world

Veselimo se Vašem dolasku!

Petra Buljević Zdjelarević, M.A., Head, PR Office
Ruđer Bošković Institute / Bijenička cesta 54 / 10 000 Zagreb / Croatia

POZIVNICA – HUB385- BNW – IRB 14. i 15.6.2019.