Natječaj – Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca vas poziva da sudjelujete u nagradnom natječaju “Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!” i otputujete u Bruxelles ili Strasbourg.

Prijave na Natječaj traju od dana objave, 15. travnja do 10. svibnja 2015. godine, a u njemu mogu sudjelovati učenici srednjih škola i studenti ustanova visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji imaju hrvatsko državljanstvo i prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj. Sudjelovati je moguće u timu od minimalno troje do maksimalno petero članova. Učenici u svom timu moraju imati mentora (profesor obrazovne ustanove koju članovi tima pohađaju), dok studenti nisu obvezni u svom timu imati mentora, već samo voditelja tima kojega biraju između sebe.

TEMA NATJEČAJA

Današnje društvo prekomjerno troši resurse ne vodeći brigu o budućim generacijama i njihovim potrebama. Održivi razvoj podrazumijeva, prije svega, pametno gospodarenje resursima. Postojeći linearni model ekonomije koji se temelji na principu “uzmi-iskoristi-baci” nije održiv. Neminovno će uzrokovati iscrpljenje resursa na Zemlji i akumuliranje otpada te ugroziti opstanak našeg planeta. Cirkularna ekonomija proizvodima na inovativan način produljuje vijek trajanja i daje im novu namjenu što u konačnici dovodi do smanjenja otpada.

Sudionici natječaja “Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!” pozvani su da osmisle projekt koji će u praksi primjenjivati načela održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Sudionici se mogu natjecati u tri kategorije:

  1. KREATIVNOST – osmisliti projekt u pisanom i/ili audiovizualnom obliku koji će na edukativan način popularizirati načela održivog razvoja i/ili cirkularne ekonomije (video uradak, spot, kratka priča, strip, brošura i sl.)
  2. INOVACIJA – osmisliti aplikaciju za sustav Android koji će potaknuti primjenu načela održivog razvoja i/ili cirkularne ekonomije (ušteda energije i resursa, učinkovito razvrstavanje otpada i sl.)
  3. DIZAJN – osmisliti eko dizajn u svrhu prenamjene i produljenja vijeka trajanja proizvoda

NAČIN PRIJAVE I TIJEK NATJEČAJA

Za sudjelovanje u Natječaju potrebno je u vremenskom periodu od 15. travnja do 10. svibnja 2015. godine dostaviti projektni rad putem elektroničke pošte na office-MEP@davor-skrlec.eu s naznakom “Prijava na nagradni natječaj”.

Po svakoj kategoriji bit će odabrano pet timova koji će kao finalisti biti objavljeni na web stranici najkasnije do 15. svibnja 2015. godine. Na temelju najviše prikupljenih glasova javnosti i ocjene stručne komisije, pobjednici će biti proglašeni putem iste web stranice 15. lipnja 2015. godine.

NAGRADE

Po dva tima iz svake kategorije bit će nagrađeno putovanjem u Bruxelles ili Strasbourg gdje će imati priliku posjetiti Europski parlament i ostale institucije Europske unije prema raspoloživosti, s pokrivenim troškovima puta i smještaja. Svoj projekt će prezentirati klubu zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu i Europskoj zelenoj stranci (EGP). Prigodni poklon paketi osigurani su za sve ostale sudionike iz ovog natječaja.

Više o uvjetima nagradnog natječaja pročitajte u Pravilniku dostupnom na sljedećoj poveznici.

Ovim Vas putem molimo da navedenu obavijest učinite javno dostupnom i vidljivom svim potencijalnim sudionicima.

Unaprijed zahvaljujemo i srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Alan Kečkeš
lokalni asistent

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec
Ured Zagreb
Ulica Klementa Crnčića 18, 10000 Zagreb

T +385 1 233 8567
M +385 99 384 6261
e-mail: office-MEP@davor-skrlec.eu