Najava predavanja prof. Korada Korlevića

Prof. Korado Korlević održat će predavanje na Odjelu za fiziku u četvrtak 19.03. u 9:00 sati u učionici 60 s temom Sunce i svemirska klima.
Sažetak predavanja
Razvoj znanosti je bio i razvoj razumijevanja naše zvijezde Sunca. Svemirska istraživanja su pokazala da sunce nije kugla plazme u vakuumu, već izvorište oblaka plazme i magnetskog polja koje utječe na sve planete, uključujući i Zemlju. Spaceweather i njegove dnevne prognoze postaju važne. Uz sve to u medijima se sreću hrpe polu-informacija o Suncu, o erupcijama i bljeskovima, te njihovu utjecaju na Zemlju. Bit će riječi i o povijesnim, kulturološkim, znanstvenim, medicinskim elementima Sunca, svemirske klime i nas.

Životopis predavača
Korado Korlević, rođen u Poreču 1958. godine, gimnaziju je završio u Puli, a Pedagoški fakultet u Rijeci. Jedan je od osnivača Zvjezdarnice Višnjan i jedan od pokretača njenog prvog većeg edukacijskog projekta “Visnjan School of Astronomy”. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava pri Zvjezdarnici Višnjan što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz R. Hrvatske. Otkrivač je više od 1400 malih planeta (asteroida) i dva kometa. Evolucijom edukacijskih programa u Višnjanu postaje jedan od osnivača “Kluba istraživača EXPLORA”, “Znanstveno edukacijskog centra Višnjan” i “Hrvatske meteorske mreže”.  Od aktivnosti zaštite prirode, pokretač je “Hrvatske udruge za zaštitu noći – Croatian Dark Sky Association” te jedan od organizatora zaštite močvarnog staništa Antenal.
Trenutno se bavi: istrazivanjem motivacije i edukacijom, astronomijom malih tijela, promicanjem astronomije i znanosti, projektiranjem i izradom instrumenata i opreme.