Najava Masterclass radionice

Na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku u petak 13. ožujka 2020. održat će se Masterclass radionica (http://www.physicsmasterclasses.org/index.php) s početkom u 9:00 sati.

Ovakve radionice održavaju se u preko 50 zemalja svijeta i okupljaju preko 15 000 učenika srednjih škola koji na jedan dan dolaze u obližnje sveučilište da bi se upoznali s fizikom elementarnih čestica. Ove godine prijavljeno je oko 40-tak učenika iz Osijeka, Đakova, Našica, Donjeg Miholjca, Valpova, Vinkovaca i Vukovara. Voditelji radionice su hrvatski znanstvenici koji rade na CERN-u: prof. dr. sc. Ivica Puljak i prof. dr. sc. Nikola Godinović, oba s Fakulteta za elektrotehniku, strojarstvo i brodogradnju (FESB) Sveučilišta u Splitu.

Nakon uvodnih predavanja učenike očekuje obrada eksperimentalnih rezultata prikupljenih na detektorima u CERN-u. Na kraju dana učenici sudjeluju u videokonferenciji zajedno sa svojim vršnjacima iz Sao Paola, Pariza, Santandera i Aachena te predstavljaju rezultate svoga istraživanja (http://physicsmasterclasses.org/index.php?cat=schedule).

U terminu od 11-12 sati prof. N. Godinović održat će popularno-znanstveno predavanje za studente i šire građanstvo Fizika i umjetnost u učionici 60 na Odjelu za fiziku.

doc. dr. sc. Denis Stanić