Američki koledži i sveučilišta danas se predstavljaju učenicima i studentima iz Hrvatske, ali i cijele regije na već tradicionalnom sajmu koji se i ove godine održava virtualno!

Danas od 16:30 do 21:00 održava se deveti EducationUSA sajam visokog obrazovanja, koji se treću godinu zaredom odvija u virtualnom formatu. Sajam je prilika za sve učenike, studente, ali i roditelje i nastavnike da saznaju više o visokom obrazovanju u Americi, prilikama za studij u toj zemlji te raznim oblicima financijske potpore. Sajam okuplja oko 30 izlagača iz raznih država SAD-a koji će predstaviti opcije za međunarodne studente na svojim virtualnim štandovima.

Sajam organiziran za jugoistočnu Europu

EducationUSA sajam visokog obrazovanja tradicionalno se održava kao dio (virtualne) turneje američkih sveučilišta i koledža po jugoistočnoj Europi, u okviru koje predstavnici sveučilišta i koledža pružaju informacije o svojim programima, načinima prijave za studij u Americi, ali i financijskoj potpori za studij. Turneju organizira EducationUSA – globalna mreža savjetodavnih centara povezanih s američkim State Departmentom koji pružaju sveobuhvatne informacije o studiranju u SAD-u. U Hrvatskoj je jedini takav centar smješten u Institutu za razvoj obrazovanja (IRO) u Zagrebu, a njegov rad podržava i Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Predstavljanje prilika za studentsku mobilnost

Sajam je odlična prilika za zainteresirane za studij u SAD-u da saznaju više o visokom obrazovanju u toj zemlji, ali i o raznim opcijama za odlazak na studij na mnogobrojna visoka učilišta u toj zemlji. Naime, SAD je zemlja s čak više od 4000 visokih učilišta, stoga studenti imaju priliku studirati na tisućama zanimljivih i inovativnih preddiplomskih i diplomskih programa. Uz to, Amerika nudi i priliku za studij na community koledžima, koji nude dvogodišnje studijske programe, nakon kojih se studenti mogu prebaciti na sveučilišne studije na odabranim visokim učilištima.

Studenti koji se odluče za odlazak na studij „preko bare” tako dobivaju priliku za razvoj transverzalnih vještina (međuljudske i jezične vještine, kritičko mišljenje), ali i za upoznavanje druge kulture i usavršavanje engleskog jezika. Takvi diplomanti nerijetko brže pronađu posao jer današnji poslodavci sve više daju prednost osobama s međunarodnim iskustvom. Po povratku u domovinu, mogu doprinijeti širenju znanja i izgradnji kapaciteta u svojim zajednicama.

Bogat program sajma

Od 16:30 do 21:00 posjetitelji ovogodišnjeg sajma imat će priliku upoznati predstavnike oko 30 američkih sveučilišta i koledža, i to prvo kroz prezentacije na razne teme povezane s upisom studija u SAD-u (odabir studijskog programa, prijavni eseji, pisma preporuke, stipendije), a potom i na virtualnim štandovima pojedinih sveučilišta i koledža. Osim toga, posjetitelji će moći posjetiti i štand EducationUSA centra u Hrvatskoj i dobiti savjete za studij u Americi od savjetnice EducationUSA mreže. Svi posjetitelji tog štanda zainteresirani za pripremu za standardizirane testove (TOEFL, SAT, ACT, GMAT, GRE) dobit će popust na pripremni tečaj u organizaciji IRO-a.

Registracijom do sudjelovanja

Sudjelovanje na sajmu je besplatno, a za sudjelovanje je potrebna registracija preko sljedeće poveznice: https://bit.ly/3MADrhs.

Više informacija o sajmu i izlagačima dostupno je na službenoj stranici događanja http://www.educationusaseetour.com/ i na Facebook stranici i Instagram profilu EducationUSA centra u Hrvatskoj.

Kontakt osoba za dodatne informacije:
Ana Uglešić
Voditeljica obrazovnog savjetovanja

Institut za razvoj obrazovanja

auglesic@iro.hr

+385 91 604 06 32